Gümrük İhalesine Nasıl Başvurabilirim?
Her gün gümrüklere farklı eşyalar takılır. Gümrükte alınmayan ya da Kaçakçılık yolu ile geçirilmeye çalışılan ürünlerin bekletilip tutulduğu yerdir. Ancak bir süre sonra yeni gelecek olan ürünlere yer açmak amacı ile depolar boşaltılarak bu ürünler İhale de satışa sunulur. Birçok kişinin gümrük malları olarak bildiği tasfiye edilen eşyalar piyasa değerinin altında bir fiyata satışa çıkarılır. Satışlar yine gümrük idarelerine bağlı olan perakende mağazalarda yapılır. Gümrük malı ihalesine herkes katılabilir.
Devlet Gümrük İhaleleri Nedir ?
Gümrük depolarının boşaltılması amacıyla yapılan satışlar ihale yoluyla da gerçekleştirilebilir. Devlet gümrük ihaleleri, internet üzerinden yapılır. E-ihaleye katılmak için cep telefonunuza Ticaret Bakanlığı’nın e-ihale uygulamasını indirebilir ya da e-devletten Ticaret Bakanlığı’na giriş yaparak e-ihaleye erişebilirsiniz. Elektronik yolla yapılan bu ihalelere katılabilmek için öncelikle sisteme üye olmanız gerekir. Bu üyeliği ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz.
Ancak gerçek ve tüzel kişiler için işleyen üyelik prosedürleri birbirinden farklıdır. Gerçek kişiler e-ihale internet sitesinde bulunan “Üye Ol” kısmından direkt olarak kayıt yapabilirken tüzel kişiler için bilgiler doldurulduktan sonra tüzel kişiyi temsil eden yetkili kişi üyelik başvuru formunu imzalamalıdır. Buna ek olarak Ticaret Bakanlığı Merkez Tasfiye İşletme Müdürlüğü’ne imza sirküleri aslı ya da noter onaylı bir örneği, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin noter onaylı bir örneği ve e-ihale üyelik sözleşmesini her sayfası imzalı bir şekilde iadeli taahhütlü olarak göndermelidir. Üyelik başvuru formu ile gönderilen bu belgeler kontrol edildikten sonra tüzel kişi üyeliği aktif hale gelir. Ancak aktivasyon işlemine kadar üyelik askıda olarak bekler ve dolayısıyla bu üyeliklerden ihaleler için herhangi bir teklif verilemez.
Gümrük İhale Süreci
Üyeliğiniz aktif hale getirildikten sonra bir teminat bedeli yatırmanız gerekir. Teminat bedeli, ihalesi açılan ürün ya da ürünler için fiyata göre belirlenir. Bu ücret Ticaret Bakanlığı Tasfiye İşletmesi Döner Sermayesi adına açılan banka hesabına belirlenen süre içerisinde yatırılır.
Teminat bedeli, ürünün ihale fiyatının en az yüzde onu olacak şekilde belirlenir. Yani eğer eşyanın değeri 50.000 TL ise teminat için yatırılması gereken tutar 5.000 TL’dir. Teminat bedeli olarak nakit Türk lirası, banka veya katılım bankasından alınan süresiz teminat mektubu, hazine kefaletini haiz tahvil ya da devlet tahvili verilir. Bunlara ek olarak devlet ihalelerinde bütçe kanunları hükümlerine göre kabul edilen diğer değerler de kabul edilir.
Eğer katıldığınız ihaleyi kazanamazsanız teminat bedeli iadesini alabilirsiniz. Gümrük ihalesine çıkan eşyalar, ücretleri, satış ilanı, şartlar ve verilen teklifleri yine e-ihale internet sitesinden takip edebilirsiniz. İhaleyi kazanmanız durumunda ürün ücretine ek olarak ÖTV ve KDV gibi kalemleri de ödemeniz gerekir.
Gümrük malları mağazası ve ürünleri nereden satılır okumak için buraya tıklayabilirsiniz..